Menu
Projektovanje kuhinje

Projektovanje kuhinje

 

Prilikom projektovanja kuhinje treba voditi računa o nekoliko pravila. Najbolje projektovane kuhinje su one koje sa rasporedom elemenata čine slovo U ili L. Ravna kuhinja na dugom zidu je veoma loše rešenje. 
Napravićete veliku grešku ako svu tehniku postavite u jedan ugao, da bi ste dobili što više radne površine. U tom slučaju Vaša kuhinja zamara kako njenim korišćenjem tako i izgledom. Radna površina služi za pripremu namirnica pre kuvanja ili pečenja, za odlaganje posuđa i sl., a ne za „razvlačenje testa“ ili za odlaganje kućnih aparata za koje ne znate gde ćete ih, a koristite ih samo za slavu ili Novu godinu – slika 1. Naravno, ovo se ne odnosi na aparate kao što su toster ili aparat za hleb koje koristite svakodnevno.

Slika 1: Loše projektovana kuhinja

Nikada nemojte kupovati prvo tehniku, a onda rešavati izgled kuhinje, jer onda nemate puno izbora, a nekada u zavisnosti od veličine kuhinje nećete sve moći da uapakujete, pa ćete morati tehniku da raznosite po kući. Sve vodovodne, plinske ili električne intslacije treba postaviti tako da se u kuhinjskom nizu smenjuju uređaji i manje površine radne ploče – slika 2.

Slika 2: Dobro projektovana kuhinja

Kada se odlučite kako će izgledati Vaša kuhinja treba pristupiti, dok su još električar i vodoinstalater u stanu, rasporedu električnih i vodovodnih instalacija. Kao veoma važno pravilo nikada ne stavljajte električnu utičnicu iza mašine za sudove, jer će onda mašina izlaziti oko 10 cm van linije fronta ostalih elemanata. Utičnicu treba postaviti u neki od susednih elemenata, a to je najčešće sudopera – slika 3. 
                            

slika 3: Mesto utičnice za mašinu za sudove

Mašina za sudove uvek treba da bude do sudopere, ako je to moguće, zbog toga što će crevo za odvod ili dovod vode, biti blizu ventila i sifona. Ventil za dovod vode takođe treba postaviti u sudoperski element, jer ako je van njega moraćete mu naći mesto – slika 4.


slika 4: Ventil za dovod vode do mašine za sudove

Utičnica za aspirator (napu) je najbolje da bude u samom elementu, a ne van njega, jer ćete onda morati kabl za apsirator da razvodite po drugim elementima ili po pločicama, što je priznaćete ružno. Visina utičnice je najbolje da bude, kod klasičnih aspiratora, na cca 180 cm od poda (slika 5), ali pri tome treba voditi računa i o crevu iz aspiratora. 
Crevo za odvod mirisa, pare i masnoće se uglavnom kupuje zajedno sa aspiratorom i ono je rastegljivo i savitljivo tako da ga nije problem postaviti. Najčešće se buši rupa u zidu i postavlja kanalizaciona cev prečnika 110 mm ili 120 mm, pa se ostatak rupe može zaptiti živom gumom ili nečim drugim. Centar rupe, kod klasičnih i ugradnih aspiratora, treba da bude na cca 190 cm od poda i crevo će tada ostati skriveno u elementu. Za samostojeći aspirator bi centar rupe trebao biti na 220 cm od poda, i tu nemamo puno tolerancije levo i desno. Ako je rupa na bočnom zidu, najbolje je rupu probušiti na cca 245 cm od poda da bi crevo bilo iznad elemenata, što je bolje nego kroz elemente jer gubite tada prostor za police.


Slika 5: Mesto utičnice za aspirator

Nije nevažan ni raspored ostalih utičnica u kuhinji. Iznad svakog slobodnog dela radne površine treba predvideti po neku utičnicu, a to se uvek zaboravi. U zavisnosti od veličine kuhinje treba postaviti jedno ili dva radna svetla. Dovoljno je ostaviti licni kalb (3 x 1, 5) da izlazi iz zida na visini od cca 150 cm od poda i neka ostane i metar dugačak ne dajte električaru da ga odseče,  oni to najčešće iseku na 10 cm, jer će ga odseći onaj ko bude montirao svetlo. Najbolje rešenje je neonska svetiljka na podu gornjih elemenata. Halogene sijalice ugrađene iznad gornjih elemenata lepo izgledaju, ali od njih nema puno koristi. Isto tako ne bismo Vam preporučivali ni da ih ugrađujete u pod gornjih elemenata, jer se brže ugreju u odnosu na neonsku cev, a na radnoj površini ionako ima već dovoljno različitih proizvođača toplote. Pored toga, halogenka ugrađena u pod gornjih elemenata traži nešto komplikovaniju instalaciju, skrivanje kablova, klemnica,  i dr.
Šporet na struju, mašina za sudove i niskomontažni bojler su veliki potrošači struje, zato bi trebali svaki posebno da imaju strujni vod, odnosno osigurač. Kablovi bi trebali biti 3 x 2.5, a osigurači od 16 A. 
Isto tako, ako imate plinski protočni bojler u kupatilu, a udaljen je i po više metara od kuhinje, mislimo da je pametnije, da zarad tople vode ne dovodite vodu od kupatila do kuhinje, već treba postaviti niskomontažni bojler pa ga uključivati po potrebi. Ne zaboravite da imate mašinu za sudove, pa Vam je nepotreban taj višak tople vode, a njegova instalacija košta.
Ako je zid na kojeg treba postaviti gornje elemente od gipsanih ploča, onda treba postaviti, u zoni bušenja odmah ispod gipsa, drvenu gredu kao ojačanje za bušenje rupa. Najbolje je da bude fosna debljine 5 cm i širine cca 20 cm.
Pločice se najčešće postavljaju, tako da gornji red bude na visini od 140 - 145 cm. Keramičar ih postavlja ili odozgo na dole ili odozdo na gore kada treba voditi računa da donja ivica reda pločica ne sme biti veća od 82 cm. Ovo je veoma važno kod kuhinje, zato nađite dobrog keramičara. Kod nas je uobičajno da se pločice postavljaju pre montaže kuhinje, dok se npr. u Austriji pločice postavljaju posle montaže kuhinje, jer se onda zaptivaju sve rupe, preciznost spojeva je veća i dr.

Evo još nekoliko bitnih saveta:

  1. Dubina gornjih elemenata je od 30 do 32 cm bez vrata, a donjih 56 ili 57 cm takođe bez vrata,
  2. Element sa fiojokama bi trebalo smestiti između šporeta i sudopere,
  3. U nizu donjih elemenata bolje je koristiti elemente sa fiojokama sa dve dublje fijoke nego elemente sa vratima,
  4. Ako ste niža osoba, rerna u ravni očiju nije dobro rešenje, jer je ono što pečete je ponekad teško, a toplota Vam može ići pravo u oči,
  5. Ako je rerna u uglu, taj element će zauzeti po 101 cm na oba zida,
  6. Ako je gornji element u uglu, on će zauzeti minimum po 52 cm na oba zida,
  7. Žičani element na izvlačenje (širine 15 ili 20 cm) je najbolje da bude blizu šporeta,
  8. Za frižider ostavite minimum širinu od 62 cm,
  9. Na ivici radne ploče, do šporeta, obavezno treba postaviti alumijumsku lajsnu,
  10. Treba što je više moguće iskoristiti uglove u kuhinji i postaviti razne varijante ugaonih elemenata u cilju iskorišćenja prostora – slika 6,7 i 8

Slika 6: Viseći ugaoni element pod uglom od 45 º

Slika 7: Slepi ugaoni element

Slika 8: Donji ugaoni element pod uglom od 90 º

back to top