Menu
Materijali za izradu kuhinje

Materijali za izradu kuhinje

Danas se koristi više različitih materijala za izradu kuhinjskih korpusa i vrata, ali će svi složiti da je najpogodniji material za izradu korpusa iverica oplemenjena folijom koja se naziva univer. Inače iverica se dobija slepljivanjem iverja drveta. Pored drveta tu se još koristi lepak, parafin, arsenove soli i dr. Po svojim svojstvima, cenom, načinom obrade i izborom dezena ovaj materijal je sasvim prihvatljiv za izradu kuhinja. Međutim, kvalitet univera je veoma različit. Osnovni faktori su kvalitet lepka, emisija slobodnog formaldehida, tvrdoća i čvrstoća površinske folije. Nećemo govoriti o tome koja firma, u tom smislu, ima najbolju ponudu i kvalitet, da ne bi besplatno reklamirali, ali ćemo pomenuti kakva je situacija na našem tržištu. 

U Srbiji se univer jedino proizvodi u preduzeću ŠPIK u Ivanjici čiji je vlasnik Fantoni Group iz Italije i možemo reći da ta iverica i nije tako loša (besplatna reklama za kupujmo domaće, u stvari to i nije naše, ali bar plaćaju porez našoj zemlji ). Međutim ta proizvodnja, koja je od skoro počela, ne može zadovoljiti potrebe našeg tržišta i zato Srbija uvozi velike količine ovog materijala. Uglavnom se uvozi od renomiranih proizvođača kao što su Egger, Falco, Kaindl, Max, Funder i dr. U izradi nameštaja najviše koristimo falco i egger univer, to ne znači da su najbolji, ali su po kvalitetu u nekom Evropskom proseku. 
Ono što svaki kupac treba da zna jeste da postoje univeri različite gramature folije koja je ključni faktor kvaliteta. Ako Vam prodavac ponudi samo dve ili tri nijanse boja znajte da je u pitanju univer nižeg kvaliteta ili ako Vam ponudi projektant ili majstor da korpuse izrađujete od belog univera, pošto je to najjeftinije a ne vidi se, uvek proverite koja je folija na površini ona od 60, 80 ili od 120 g/m2. 

Univer je materijal koji se mora dodatno obraditi, odnosno moraju se kantovati ivice. To je mala estetska prednost ovog materijala jer možete kombinovati različite boje površine i ivica, ali ivice ili kantove ne možete profilisati. Treba reći da ovaj materijal nije otporan na vodu i vlagu. Ne smete ga potopiti u vodu ili držati nekiliko minuta ivice navlažene vodom i sl. jer će veoma brzo nabubriti. Ako se i nekantovana ivica, na kratko navlaži, odmah obrišite krpom i materijal će sačuvati svoja svojstva. To znači da nije tačno da se na površinama u kuhinji od univera ne sme ništa tečno prosuti, sme ali ga morate odmah obrisati. Pre montiranja kuhinje, proverite da li su sve ivice kantovane na onim stranicama koje su u dodiru sa podom ili sa nekim drugim vlažnim površinama. 
Kantovanje ivica može biti sa PVC kant trakom koja je deblijne 0,4 ili 0,5 mm ili sa ABS trakom koja može biti debljine od 0,5 do 5 mm. Kod nas se najviše koristi ABS traka od 2 ili 3 mm. Neka prosečna cena PVC (polivinilhlorid) trake je oko 60 din/m, a ABS (akrilonitrilbutadienstiren) trake oko 140 din/m. PVC traka je slabijeg kvaliteta i postavlja se, najčešće, na one ivice koje nisu izložene stalnom trenju i koje se ne vide (na ivicama do zida, plafonu, podu, vezačima i dr.). ABS traka je neuporedivo boljeg kvaliteta, čvršća, trajnija i otpornija i postavlja se, uglavnom, na vratima, policama ili stranicama. ABS trake nisu štetne po zdravlje, ne sadrže teške metale, ne stvaraju solnu kiselinu pri gorenju i dr. Gde će koja traka biti, zavisi od iskuljčivo od Vas. Da li uzeti lošiju ili bolju traku? Mislimo da kada nešto kupujete jeftino, srećni  ste samo u onom trenutku dok ga plaćate!!!  
Vrata na kuhinjskim elementima se izrađuju od univera sa ABS trakom, farbanog medijapana ili furniranog medijapana i masiva. Svaki materijal ima svoje prednosti i nedostatke, ali ćemo Vam prvo predstaviti cene pojedinih materijala, a dalje možete pročitati njihove kvalitete shodno ceni.

 

Npr. kuhinjska vrata dimenzija 1 x 1 m debljine 18 ili 19 mm, će koštati ako se izrade od:

  1. UNIVERA sa PVC trakom – 1.120,00* din
  2. UNIVERA sa ABS trakom – 1.460,00 din
  3. FARBANOG MEDIJAPANA – 4.800,00 din
  4. FURNIRANOG MEDIJAPANA – 6.240,00 din
  5. MASIVNOG DRVETA – 8.000,00 din

*Prikazane su  prosečne cene na našem tržištu.

 

 

O univeru, kao materijalu smo sve rekli, treba samo napomenuti da postoji i materijal sličan univeru koji se naziva postforming (to su vrata zaobljenih ivica). Razlika je, u odnosu na univer, u tim zaobljenim ivicama i melaminskoj površini koja je tvrđa. Možete ga naći i u visokom sjaju, što kod univera nije slučaj, ali su takva vrata nezgodna što postoje u standardnim širinama i što ih je teško ukolopiti u kuhinji (širine su 30, 40, 50 ili 60 cm) Znači morate suziti zaobljenja, a onda gubite lepotu tih vrata. Danas je postforming izašao iz mode i sve se manje upotrebljava.

Medijapan (MDF) je ploča vlaknatica koja se dobija preplitanjem i slepljivanjem vlakanaca drveta ili drugih lignoceluloznih materija. MDF se radi kao polutvrda ploča i dobija se po suvom postupku, dok su lesonit ploče tvrde ili ekstra tvrde i dobijaju se po mokrom postupku.  Medijapan se može obložiti furnirom, dekorativnom folijom, laminatima i dr. Uglavnom, neoplemenjen medijapan je tamno smeđe boje, lako se boji i prikladan je za razne vrste obrada: obaranje ivica, profilisanje, ispune, utiskivanja reljefa i dr. Najznačajnija prednost je ta što se pripremljen medijapan može lakirati u preko 1500 nijansi boja, raznog sjaja (mat, polusjaj ili visoki sjaj), mogu se postići razni efekti, hrapavost i dr. Međutim, to lakiranje je upravo i najveći nedostatak. Lako se oštećuje, menja boju vremenom, skupa je reparacija jer nikada nećete pogoditi boju okolnih vrata i itd. Ipak, je medijapan našao veliku primenu u proizvodnji kuhinja i moglo bi se reći da je to kod nas dosta tražen materijal.

Furnirani medijapan je, medijapan obložen furnirom (tanki list masivnog drveta). Kod nas se koristi furnir bukve, hrasta, trešnje i dr. Praktično izgled takvog fronta je imitacija masivnog drveta, sa prirodnom bojom i teksturom drveta i ima sve karakteristike kao i farbani medijapan. Njega možete bajcovati (to je bojenje drveta, a da ostane vidljiva njegova tekstura), farbati (to je bojenje drveta obojenim lakovima i drvo se ne vidi)  i lakirati ( vidi se prirodna boja i tekstura drveta).

Ne treba ništa posebno komentarisati zašto je masiv najskuplji. Po našem mišljenju ništa ne može zameniti prirodno drvo, njegovu boju, sjaj, toplinu, teksturu i dr. Ono što ga čini posebnim, u odnosu na ostale materijale, jeste da je ekološki čist i da ne sadrži hemijske (ili čak i kancerogene) supstance. Možete ga obrađivati koliko hoćete i na koji god hoćete način, sa ispunom i bez, profilisati, brusiti, bojiti, bajcovati i lakirati. Kod nas se upotrebljavaju vrste bukva, hrast, trešnja, jasen, brest, javor i dr. Njegova cena opravdava kvalitet i on je kod nas veoma zastupljen. Postoje dve stvari na koje morate obratiti pažnju pri kupovini kuhinjskih frontova od masivnog drveta. Prvo, pazite da Vam ne prodaju furnirani medijapan kao masivno drvo. Razlika postoji, na ivici profilisanog furniranog medijapana nema teksture drveta. Drugo, danas se mnogo uvoze poluproizvodi od egzotičnog drveta pa ga trgovci prodaju, navodno jel je boljeg kvaliteta, po mnogo skupljoj ceni. Naše domaće vrste potpuno zadovoljavaju kvalitet i u tom smislu ih ne treba menjati.

Radne ploče su standradne širine od 60 cm, ima i širih npr. 80 ili 90 cm. Debljine su 28 ili 38 mm. Mi najčešće koristimo radnu ploču debljine od 38 mm. Dezeni su slični univeru, ali treba izbegavati one ploče koje su u visokom sjaju, jer je ipak to načešće mesto u kuhinji koje koristite pa često površina izgubi sjaj i postane ružna. One svojim kvalitetom u potpunosti zadovoljavaju upotrebu u kuhinjama. Radne ploče su testirane na toplotu i termootporne su, drugim rečima, mogu da podnesu temperaturu lonca koji se “skine” sa ringle. Takođe su otporne i na žar cigarete. Obavezno treba koristiti diht lajsne koje će prekriti rupe do pločica, a najbolje su (po ceni, postavljanju i kvalitetu) aluminjumske i to one ležeće 2 x 1 cm. Koriste se i radne ploče od prirodnog kamena. Te ploče su veoma teške i za njih morate imati posebne nosače na zidu. Isto tako, veoma su male elastičnosti pa treba biti oprezan sa njima. Neke vrste kamena ne upijaju masnoću pa ako Vam kapne ulje biće uvek vidljiva fleka. Tako da osim lepog prirodnog izgleda ništa drugo nije tako dobro i korisno. Danas su veoma popularne i kristalan ploče koje su otporne na baš sve spoljne uticaje, mogu da se stope sa sudoperom i diht lajsnom, a sve je urađeno od istog materijala i čini Vašu kuhunju stvarno ekskluzivnom. Ono što je mana ovih ploča jeste, bez imalo stida, previsoka cena.  

Donji deo kuhinje – tzv. cokla (ili sokla, kako god) može biti od univera ili aluminijumska, a svi donji elementi mogu biti ili na drvenim ili na aluminijumskim nogicama visine 100 ili 150 mm. Ako je od univera, obavezno proverite da li je donja ivica kantovana. Aluminijumska sokla i nogice su skuplje od univera, ali mi ne dajemo prednost ni jednima ni drugima. Po nekom pravilu kupac sam bira. Treba napomenuti da postoje i sokle sa plastičnom folijom indentične aluminijumskoj, a jeftinije. Opet kažemo stvar ukusa i izgleda.

back to top