Menu
Tehnika u kuhinji

Tehnika u kuhinji

Frižideri

Prva dilema koja će Vas mučiti i zbog koje često nastaju svađe u porodici, da li kupiti frižider sa zamrzivačem ili bez njega? Odmah ćemo odgovoriti bez dvoumljenja, sa zamrzivačem. Koliko god cena bila veća, nemojte oklevati, kupite sa zamrzivačem i neće te se pokajati. Danas je tehnika veoma jeftina, a pitajte starije koliko su pre dvadeset i više godina plaćali frižidere ili šporete.

Postoje tri vrste frižidera: ugradni, podpultni i samostojeći. Ugradni frižideri su moderni i sasvim  su sakriveni sa vratima u boji kuhinje. Ali je to, nažalost, jedina prednost ovih frižidera, brojnije su njihove mane. U njima je vrlo malo korisnog prostora za isto mesto samostojećeg (neugradnog). U letnjim danima, kada nam najviše treba, ako prostorija nije klimatizovana, on se počne gušiti i znatno sporije da hladi, bez obzira koliko smo rešetkica ostavili za prolaz vazduha i hlađenje. Malo je bolja situacija ako je to neki skuplji frižider sa dva kompresora. Sistem spajanja vrata elemenata sa frižiderom su plastične vođice koje često pucaju. Prema tome ako se odlučite na kupovinu ugradnog frižidera neka to bude onaj sa šarkama, tako da se vrata u boji kuhinje direktno pričvršćuju na vrata od frižidera.

Podpultni frižider je onaj koji može stati ispod radne ploče. Neki su širine 50 cm, a neki 60 cm. Njihova visina je 82 cm ili 85 cm sa mogućnošću skidanja gornje pokrivne ploče. Ako takav frižider ima mogućnost da ga sakrijemo vratima u boji kuhinje, onda je to podpultno ugradni frižider. Ako je neki frižider visine 88 ili 89 cm, onda to nije podpultni već samo ugradni frižider.
Sve nabrojane mane ugradnih su vrline samostojećih frižidera. Iako boja kuhinje nije uvek u boji frižidera, jer je najčešće beli ili sivi, po svojim karakteristikama zadovoljiće Vaše potrebe. Prema tome naša preporuka je samostojeći frižider sa zamrzivačem. 
I još dva saveta:

  1. neka zamrzivač kod frižidera bude dole, jer će te ga u narednih dvadeset godina barem deset puta manje koristiti i saginjati se i
  2. nikada ga nemojte stavljati ni u kakvu kutiju, jer tada sigurno neće dobro raditi.

 

Šporeti

Šporeti mogu biti ugradni i samostojeći. Samostojeći su širine 50, 55 ili 60 cm. Ugradni šporet se sastoji iz sasvim dva odvojena dela: rerne i ugradne ploče. Standardne su oba dela nazivne mere (ugradna ili stvarna mera je uvek manja) od 60 cm. Svi proizvođači prave iste standardne dimenzije. Ono što je negativno iskustvo iz prakse, a to je postavljati rernu u visini očiju. Često Vam toplota može ići u oči, a isto tako je teško vaditi vruć pleh uzdignutih ruku desetak puta u toku pečenja.

Mašine za sudove

Mogu biti, isto tako: samostojeće i ugradne. Proizvode se u dve širine 45 ili 60 cm. I jedne i druge se mogu stavit pod radnu ploču. Samostojeće mašine imaju svoja vrata bele ili inox boje i visine su 85 cm. Sa njihovog vrha se može skinuti pokrivna ploča i da budu visine 82 cm. Ugradne mašine su uvek 82 cm i na njihova fabrička vrata se postavljaju vrata u boji kuhinje.

Postoje dve varijante ovakvih mašina. Prva, su ona kod kojih se vrata postavljaju celom svojom visinom i integrisana su sa okolnim vratima. Te mašine su modernije, skuplje i sa više programa pranja. Displej se nalazi na gornjoj ivici mašine i kada vrata zatvorite oni više nisu dostupni. Ako hoćete mašinu da u toku rada ugasite otvorite vrata 1 do 2 cm, sačekate nekoliko sekundi da se mlaznice vode zaustave i mašina će se automatski ugasiti.

Druga varijanta mašina za sudove jesu one koje imaju, isto tako, vrata u boji kuhinje, ali su ta vrata niža za nekih 12 cm zbog komandi. Ove mašine su jeftinije i slabo opremljene. Njihova jedina prednost je ta što možete uvek videti da li je mašina završila pranje ili ne. Prednosti i nedostaci jedne ili druge nisu toliko bitne da bi uticale na Vaš izbor.

Ne postoji element za mašinu za sudove. Često mušterije traže: ˝Vi meni napravite element za mašinu za sudove, a ja kad je kupim ja ću je staviti unutra˝  Mi možemo samo ostaviti prostor za mašinu i to će biti otvor u kuhinji ili ćemo postaviti privremeno vrata na taj otvor i Vi se možete njime služiti. Međutim, problem nastaje kada kupite mašinu koja sada nije 45 nego 60 cm i nije ugradna već samostojeća. To sada treba sve uklopiti, a da ne poremetite izgled kuhinje, to je veoma teško, a ponekad i nemoguće. Da se to ne bi desilo, preporuka je da kupite mašinu za sudove. Još jednom ćemo napomenuti da iza mašine ne sme biti ništa. Kabl za struju, crevo za odvod i dovod vode treba da budu provučeni kroz pod susednog elementa, najčešće sudopere. Crevo za odvod se provlači do sifona, a crevo za dovod hladne vode do ventila, najčešće ugaonog koji se račva.

Aspiratori (Nape)

Postoje: klasični, teleskopski i samostojeći aspiratori – slika 9. Klasični aspiratori su jeftiniji i jednostavniji. Postavljaju se na pod skraćenog elementa i prednost im je što ipak ostavljaju koliko toliko iskoristivog prostora. Ako je spojen sa nekim crevom za odvod vazduha, takav aspirator će upotpunosti zadovoljiti potrebe domaćinstva. Najčešće je širine 60, a dubine 50 cm.

Teleskopski aspiratori su oni kod kojih je celo telo ugrađeno u element, a vidljiv je samo donji deo visine 4 cm, koji se izvlači prema korisniku. Na njemu se nalaze tasteri za uključivanje svetla i usisavanja i najčešće ga ne možete uključiti dok ga ne izvučete.

Samostojeći aspiratori su moderniji i skuplji od prve dve varijante. Često su veće snage usisa, bilo da imaju jedan ili dva motora. Njihov dizajn stvarno može zapanjiti savakog kupca, izgledaju astronomski dobro, uvek dobrog sjaja i kvaliteta. Klasični i teleskopski aspiratori su najčešće širine 60 cm, a samostojeći pored 60 mogu biti i 90 cm.

Neka preporuka bi bila da aspiratore birate prema veličini kuhinje. Ako je u pitanju velika kuhinja birajte samostojeću, nekog svemirskog izgleda, a ako je manja kuhinja ili ona u kojoj retko kuvate onda birajte prethodne dve varijante.

Treba još reći da su aspiratori konstruisani tako da mogu biti sa crevom za odvod ili sa filterom. Kada je to uvek moguće treba postaviti i pored filtera i crevo za odvod i po cenu da se crevo vidi iznad elemenata. Naime, filteri još nisu dorasli crevu za odvod svih mirisa, pare i masnoća iz prostorije, a i njihovo čišćenje, menjanje i briga o njima često zamara.

More in this category: « Materijali za izradu kuhinje
back to top